Ceny ropy pokračujú v poklese

21.02.2013 Celý región

Singapur  (TASR) - Ceny ropy pokračujú po prudkom prepade v stredu (20. 2.) v poklese.
Fámy o likvidácii dlhej pozície jedného hedžového fondu spôsobili v stredu najprudšie zlacnenie čierneho zlata v tomto roku a spustili výpredaj komodít. Ďalšími medvedími faktormi sú špekulácie, že Saudská Arábia v druhom polroku zvýši produkciu a že americká centrálna banka Fed môže spomaliť program výkupu dlhopisov, informovala agentúra Reuters.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 7.53 h SEČ predával po 94,49 USD (70,67 eura). To je o 73 centov menej ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 1,88 USD alebo 2 % a uzavrel na 95,22 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 71 centov na 114,89 USD/barel.
Počas stredy cena ropy padla o 2 USD v priebehu 10 minút. Podľa špekulácií obchodníkov jeden veľký hedžový fond likvidoval svoje dlhé pozície, čo vyvolalo výpredaj. Obchodníci dnes pokračovali v likvidácii dlhých pozícií, pretože ceny ropy sa dostali pod úrovne podpory (support levels), čo vyvolalo ďalší výpredaj.
Okrem toho trh očakáva výrazný nárast ropných rezerv v USA. Americké ministerstvo energetiky zverejní správu o stave ropných rezerv popoludní.
 

Vyberte región